Skoči na glavno vsebino

Dnevi evropske kulturne dediščine (dnevi dejavnosti) in delovna sobota

Pred nami je izvedba prvih dni dejavnosti, na katerih se bodo učenci srečali s kulturno, naravoslovno in tehniško dediščino.

 

NARAVOSLOVNI DAN: Scopolijeva dediščina; četrtek, 28. 9. 2023

Učenci bodo v šolskem dopoldnevu spoznavali, kdo je bil Scopoli in kakšno dediščino nam je zapustil. Za delo potrebujejo le peresnico. Pouk se zaključi ob 12.10. Dejavnosti pred in po pouku potekajo po ustaljenem urniku.

 

ŠPORTNI DAN: Po poteh lanene dediščine; delovna sobota, 30. 9. 2023

Program delovne sobote je drugačen kot na centralni šoli v Idriji. Izvedli bomo prvi športni dan.

Jutranje varstvo je samo za učence, ki pridejo v šolo s kombijem. Ostali pridejo med 7.30 in 7.45 ter počakajo pred šolskim vhodom. S seboj naj imajo nahrbtnik in plastenko/steklenico z vodo. V šoli dobijo malico. Poskrbite za ustrezna oblačila in pohodno obutev ter zaščito pred klopi (doma) in soncem (pokrivalo).

Cilj pohoda je domačija Pr’ Čuk, Idrijski Log 11, kjer nam bodo domačini prikazali, kako je nekoč potekala pridelava in predelava lanu.

Starši, vabljeni, da se nam na tej predstavitvi pridružite kot gledalci – ob 11.00. Ob zaključku dne glede na dogovor na roditeljskem sestanku otroke sami odpeljete domov. Kosila in podaljšanega bivanja na delovno soboto ni.

 

TEHNIŠKI DAN: Ročne spretnosti naših babic; ponedeljek, 2. 10. 2023

Ročne spretnosti so bile in so še velikega pomena. Na različnih delavnicah se bodo učenci v nekaterih spretnostih urili, druge pa preizkušali in spoznavali na novo. Pri delu se nam bodo pridružile tudi nekatere gospe krajanke (babice).

Zaželjeno je, da učenci, če je mogoče, prinesejo:

  • kamne – prodnike, čim bolj gladke, ravne, dimenzij približno 10 x 7 cm, vsak enega ali dva,
  • keramične ploščice, najbolje dimenzij 10 x 10 cm, če jih imate rezervne oz. odpadne doma,
  • lahko tudi trd karton dimenzije 20 x 20 cm ali manj.

Ostale pripomočke imajo v šoli (škarje, …).

Za ustvarjanje naj učenci »s sabo prinesejo« obilo potrpežljivosti, vztrajnosti in natančnosti. Vse bodo še kako potrebovali.

Dostopnost