Skoči na glavno vsebino

Kot uvod v bralni teden, ki bo potekal v začetku aprila, smo se v četrtek, 16. marca 2023, učenci in učitelji podružnične šole v Godoviču zbrali v šolski telovadnici, kjer smo »odšli« na nepozabno potovanje v domišljijski svet pravljic in pesmi. K nam je prišla posebna gostja, pisateljica, pesnica in pripovedovalka ljudskega izročila ga. Anja Štefan. Izdala je vrsto avtorskih slikanic, objavila nešteto ljudskih pripovedi v Cicidojih in Cicibanih in raznih knjigah, med katerimi je kar nekaj takšnih, ki nosijo znak kakovosti Zlata hruška. Ga. Anja Štefan je tudi prejemnica številnih nagrad in zares smo bili počaščeni, da se je odzvala našemu povabilu in nas povezala z Društvom slovenskih pisateljev in Javno agencijo za knjigo RS, ki sta njen obisk tudi financirala.

Dogodek so pričeli drugošolci z deklamacijo njene pesmi Že od jutra si prepevam. Anja Štefan je učencem v dveh šolskih urah zastavila več ugank, pela pesmi in pripovedovala pravljice. Večkrat je tudi povabila otroke k aktivnemu sodelovanju pri petju ali deklamaciji pesmi. Ob koncu je dala besedo starejšim učencem, ki so ji zastavili kar nekaj vprašanj. Izvedeli smo, koliko knjig je že napisala, katera pesem in pravljica sta njeni najljubši, ali svoje pisanje komu posveča, kdo je njen vzornik …    

Za zaključek smo vsi skupaj ob glasbi zapeli in zaplesali na njeno pesem Iščemo hišico. Z velikim zadovoljstvom smo se še v naslednjih dneh večkrat spomnili na doživeto pripovedovanje in poslušanje pravljic.

“V četrtek, 16. marca, je našo šolo obiskala pisateljica Anja Štefan. Ker radi beremo njene pravljice, pesmi in uganke, smo se njenega obiska še bolj razveselili. V lepo okrašeni šolski telovadnici smo prisluhnili njeni predstavitvi.” (Inti Žgavec, 4. g) 

“Najprej so drugošolci deklamirali pesem, nato nas je učiteljica Urška nagovorila in besedo prepustila Anji Štefan. Bila je zelo prijazna in pravična, saj ko je dajala uganke, je dajala mlajšim lažje, starejšim težje.” (Sanja Žakelj, 4. g) 

“Meni sta najljubši knjigi Lonček na pike in Kotiček na koncu sveta.” (Ronja Govekar, 3. g) 

“Zanimivo mi je bilo, ko sem jo vprašal, koliko knjig je že napisala. Odgovorila je, da jih je že več kot 30. Ko je bilo konec, smo ji zapeli pesem Iščemo hišico. Potem so ji Ema, Vid in Leon podarili rožico, hišico iz das mase in Dinozavrove stopinje. Najbolj mi je bila všeč zgodbica o čevljarju, ki je na koncu dobil ženo in pol gradu.” (Gal Dežela, 5. g) 

“Anja Štefan piše zelo dobre knjige in pesmi. Njena najljubša pravljica je Bobek in barčica, tako kot meni. Ko je pripovedovala pravljice, sem napeto poslušala. Vsaka njena beseda mi je bila zanimiva. Na koncu mi je dala še podpis v dve knjigi.” (Ema Vončina, 5. g) 

“Anja Štefan se mi zdi zelo zabavna in živahna oseba. Izvedela sem, da dobi navdih od življenja in prigod svojih prijateljev ali pa dobi zamisel v svoji domišljiji.” (Živa Cigale, 5. g) 

Dostopnost